Co to jest dietetyka?
Dietetyka to nauka dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.W MediPsyche Centrum Medyczne w Łodzi, dietetyka zajmuje się takimi kwestiami, jak:
- zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych,
- zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
- ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków oraz badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń). Dietetyka zajmuje się żywieniem osób w różnym wieku - od dietetyka dziecięcego pospecjalistę dla seniorów, a także osób w różnych stanach fizjologicznych (np. kobiet w ciąży).
Czym zajmuje się dietetyk?
Do zadań dietetyka w MediPsyche Centrum Medycznenależy także:- zapobieganie chorobom, które są zależne od żywienia,
- kontrolowanie jakości produktów żywnościowych,
- sprawdzanie warunków ich przechowywania,
- edukacja w zakresie żywienia,
- psychologia żywienia.
- medycyna,
- farmakologia,
- biologia i mikrobiologia,
- chemia żywności,
- bromatologia,
- psychologia,
- socjologia.
Czy warto iść do dietetyka?
Tak, ponieważ nauka ta dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób.Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak:
- cukrzyca,
- choroby układu krążenia,
- alergie pokarmowe,
- otyłość.
Dietetyka to również szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – zarówno od strony anatomicznej, jak i przede wszystkim fizjologicznej i metabolicznej.
Dobry dietetyk powinien znać mechanizmy odpowiedzialne za funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz za dany proces fizjologiczny i powinien umieć połączyć je ze sposobem odżywiania danej osoby. Pozwala to wpływać na regulowanie procesów fizjologicznych i metabolicznych poprzez sposób odżywiania. Jest to szczególnie istotne w powstrzymywaniu bądź łagodzeniu stanów chorobowych, ale także w przypadku sportowców, u których ważna jest ogólna wydolność organizmu pozwalająca na osiąganie optymalnych wyników sportowych.
Jak wygląda wizyta u dietetyka?
Dziedzina ta pozwala na opracowywanie specjalnych programów żywienia dla danej grupy pacjentów lub indywidualnie dobranych do danego pacjenta.By mogła zostać dobrana dieta od dietetyka, należy przeprowadzić szczegółowy wywiad na temat:
- schorzeń,
- problemów psychicznych,
- oczekiwań danej osoby,
- na temat przyjmowanych leków.
Czym się zajmuje dietetyk kliniczny?
Dietetyka kliniczna jest nauką dotyczącą żywienia człowieka chorego. Dobry dietetyk kliniczny przede wszystkim powinien dysponować wiedzą na temat postępowania dietetycznego w różnych chorobach w zależności od stadium ich zaawansowania.Dietetyka kliniczna pozwala zapobiegać niedożywieniu pacjentów w przypadku karmienia pozajelitowego –dobiera się wtedy odpowiednio dla danego pacjenta skład dostarczanego pozajelitowo pożywienia, tak by zawierało wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak witaminy i mikroelementy. Niezbędna jest tu znajomość czynności metabolicznych organizmu oraz metod żywienia w różnych stanach fizjologicznych, w tym chorobowych.
Ważne jest, aby dietetyk kliniczny potrafił planować oraz wdrażać odpowiednie postępowania żywieniowe w celu zapobiegania występowania chorób dietozależnych. Do zadań dietetyka klinicznego należy również przygotowywanie materiałów edukacyjnych dla pacjenta oraz prowadzenie edukacji żywieniowej zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia.
Dietetyk Łódź
Dietetyk jest osobą, która specjalizuje się w doradztwie żywieniowym. Posiada wiedzę z zakresu odżywiania, potrafi rozpisać zalecenia żywieniowe w danych jednostkach chorobowych oraz pomaga w uzyskaniu wymarzonej sylwetki.Głównymi zadaniami zawodowymi dietetyka w MediPsyche Centrum Medyczne są:
- określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka,
- stosowanie obowiązujących norm zapotrzebowania,
- badanie pochodzenia żywności,
- profilaktyka żywieniowa chorób, planowanie jadłospisów indywidualnych oraz dla grup,
- umiejętność oceny stanu odżywienia pacjenta,
- stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt z uwzględnieniem karmienia piersią,
- uczestnictwo w leczeniu żywieniowym,
- leczenie żywieniowe chorób,
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej,